Kako se pravi kvalitetan sadržaj?

Sadržaj

Sadržaj

ćirilica | latinica

U redu.

Uredili ste sopstveni Fejsbuk profil i napravili poslovnu Fejsbuk stranicu.

Šta sad?

Sad je potrebno ponuditi neki kvalitetan sadržaj za posetioce poslovne Fejsbuk stranice. Ali šta napisati? I ako već znate šta, još veći je izazov KAKO?

A za to KAKO postoje pravila kao i za sve ostalo. Odnosno hajde da ih nazovemo smernicama, koje nas vode do načina koji će nam omogućiti da napišemo KVALITETAN SADRŽAJ.

 

 

Ovo je veoma bitna stavka u Vašem obraćanju bilo kojoj publici. A u našoj situaciji to su uglavnom odrasle osobe, koje su već zaposlene, ali najbitnije od svega, MISLE da su završili sa svojim školovanjem. I zbog toga nisu raspoloženi da usvajaju informacije na jedan klasičan školski način. Teže prihvataju informaciju ako je preneta u maniru predavač – učenici.

To je sasvim u redu i prosto je jedna tipična ljudska osobina.

Zato postoji način, na koji se ova “barijera” zaobilazi i kojim se mnogo lakše dopire do publike. Bilo da je u pisanoj, video ili formi javnog nastupa. Kako bi to trebalo da izgleda, možete videti na početnoj stranici ovog sajta. Pošto su svi ovi članci koje pišem zamišljeni kao direktne informacije/instrukcije, nakon uvodnog dela  i sada ću preći direktno na suštinu.

 

Ovaj način se sastoji od sledećih 9 tačaka:

  • Predstavljanje
  • Da li ste ikada?
  • I ja sam tako…
  • Šta sam ja uradio da to promenim?
  • Ovo su moji rezultati (ili  rezultati mog tima)
  • Poređenje starog i novog načina rada
  • OVO JE REŠENJE
  • Greške – Šta NE raditi!
  • Radni list (opciono)

Pa da krenemo…

Predstavljanje

 

U ovom delu se ukratko predstavljate publici, imenom, prezimenom i profesijom. Zatim u dve do tri rečenice objasnite šta je to što Vi radite.

Cilj je jednostavan, dozvolite ljudima da Vas upoznaju…prosto da više ne pričaju sa “strancem”. Sećate se sigurno kako su Vas (kao i mene) učili roditelji… “Ne razgovaraj sa strancima”. E pa to nas prati posle ceo život, bili mi toga svesni ili ne. Zato je ovaj korak PRVI.

Da li ste ikada?

 

Nakon kratkog upoznavanja, pređite na niz pitanja koja se svode suštinski na sledeće: Da li ste ikada imali taj i taj problem? Ili recimo ovaj… A dešavalo se i ovo…. U zavisnosti od teme, pomenućete u tim pitanjima najbolnije elemente iz oblasti o kojoj ćete govoriti/pisati.

Primera radi, za oblast mrežnog marketinga bi mogli pitati sledeće: Da li se i Vama dešava da ljudi neće da Vam se jave na telefon? Da izbegavaju da se vide sa Vama na piću? Da se ne pojave u dogovoreno vreme na dogovorenom mestu?

Ovo je niz koji je bitan za preusmeravanje pažnje sa Vas kao govornika/autora na TEMU o kojoj želite da pričate. Prebacivanje fokusa sa Vas na informaciju koju želite preneti. I naravno, pitanja su inicijatori uključivanja publike u praćenje sadržaja.

I ja sam tako…

 

Sad dolazi vreme da stečenu pažnju učvrstite. U ovom segmentu prenosite LIČNO ISKUSTVO! Veoma je važno da je ovaj deo zaista nastao iz Vašeg iskustva. Jer ovde stavljate sebe u poziciju Vaše publike, stavljate te se u neprijatno mesto, sa kog bi i oni želeli izaći. A mnogo će Vam više verovati ako saznaju da ste i Vi bili u takvim problemima. Najbitnije od svega je da ovako ostvarujete bliskost sa sagovornicima, čitaocima, publikom…

Šta sam ja uradio da to promenim?

 

Sad počinje prvi deo otkrivanja informacije koju želite da prenesete. A tu informaciju odnosno znanje ste negde i nekako morali steći. I to je poenta ovog koraka. Otvarate vrata ka sticanju znanja. Objašnjavate očigledno, a to je da se niste naučeni rodili, već da ste kao i svi drugi, UČILI. Pa ako ste Vi mogli nešto naučiti, onda to može svako.

Zatim slede rezultati.

 

Kad ste objasnili ko ste, šta radite, kakve ste probleme imali, gde ste grešili i šta je to što je dovelo do boljitka u Vašem slučaju, red je da prezentujete i rezultate. Da li Vaše lične i/ili rezultate Vašeg tima, grupe… Svejedno.
Sama činjenica da se na neki način obraćate čitaocima/gledaocima/slušaocima je dovoljan dokaz da je prethodni korak – EDUKACIJA – doneo svoje plodove. Dobili ste samopouzdanje i to se odražava na Vaš nastup i na Vaš posao.

Da bi lakše dobili perspektivu, u ovom koraku se radi poređenje.

 

Stari način rada se upoređuje sa novim. Ponovo se podseća publika na ono što je Vas mučilo, a njih još uvek muči i to se poredi sa novim načinom rada. Pravite jednu ili više paralela u kojima se jasnim, slikovitim izražavanjem predstavlja suština razlike i koje su i kolike koristi od usvajanja novog načina rada… a to sve kao uvod za sledeći – KLJUČNI – korak.

EVO REŠENJA!

 

Sad konačno dolazite u priliku da informaciju koju sve vreme želite preneti, konačno i iznesete pred auditorijum. Upoznali ste se, ostvarili ste bliskost, javno izneli svoje greške i probleme, potom ste ih poveli ka cilju koracima edukacije, koja je donela rezultate. Onda ste još jednom uporedili VAŠU priču nekad i sad, da bi na koncu PUBLICI PONUDILI RECEPT kako i oni da stignu tu gde ste Vi.

U ovom konkretnom članku sam namerno ovaj korak “Evo rešenja” stavio već na početku, nabrojavši preporučene korake koji me vode u kreiranju kvalitetnog sadržaja. U zavisnosti od teme koju Vi želite da obradite, promenućete neke reči ili fraze, ali redosled koraka nemojte menjati.

Kad znamo kako, valja znati i kako ne treba.

 

Pa ćete zato nakon objašnjenja načina KAKO doći do željenog cilja, dodatno naglasiti šta NIKAKO ne treba raditi. Takođe je veoma poželjno da stvari koje ćete ovde pomenuti budu iz Vašeg ličnog iskustva, posebno ako informaciju prenosite u direktnom kontaktu. Nije loše ni da ponovite neke delove koje ste već u ranijem delu pomenuli. Time samo dodatno ističete te pogreške i njihovim ponavljanjem jasno dajete do znanja šta NE TREBA raditi.

I za kraj…

Ako postoji neka vrsta radnog lista, upitnika, šablona, tabele, formulara…. sad je pravo vreme da ga uručite. Naravno pri tome objašnjavajući čemu taj papir ili ti papiri služe i šta od toga Vaša publika može da očekuje.
Ovaj korak nije neophodan, pošto jednostavno nije primenljiv u svakoj situaciji, ali je dobro ovo uraditi, ako takav materijal postoji ili ga ima smisla namenski napraviti.

 

OK. Kao što vidite, u suštini ni ovo nije tako teško. Samo odaberite bilo koju temu koja Vam je bliska (za početak), makar to bilo pecanje (nemam ništa protiv pecanja 🙂 ) i napravite sastav vodeći se ovim koracima. Bitno je samo da imate CILJ, tj. da znate ŠTA TAČNO hoćete da prenesete onome ko Vas sluša/čita Vaš članak. Eto neka to bude (kad smo već kod pecanja) zašto je novi štap od kompozitnih materijala bolji od starog drvenog tj. od bambusa.

 

Prateći ove korake i uz malo vežbe bićete sve veštiji u prenošenju informacija drugim ljudima.

Ako Vam se ovaj članak svideo, ili mislite da bi još neko voleo da ga pročita, Podelite, Tvitnite ili Plusnite 🙂 Kao i uvek, možete ostaviti komentar ispod.

 

Hvala.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.