Kvadrant protoka novca

Kvadrant protoka novca - Robert Kjosaki

Kvadrant protoka novca – Robert Kjosaki

ćirilica | latinica

Hajde da još malo pojasnimo neke stvari vezane za posao i zaradu.

Čovek sa slike se zove Robert Kijosaki i ovo što je nacrtano/napisano pored njega na slici je nešto što ga je možda najviše učinilo poznatim. Naravno ne bez razloga, jer je uspeo u ovako jednostavnom prikazu da objasni jako puno toga što se tiče protoka novca, rada i zarađivanja.
Ako ste se ikada pitali, zašto neke stvari u poslu funkcionišu baš tako, sad ću Vam to približiti kroz objašnjenje koje je ponudio Robert.

Da krenemo od značenja ovih slova.
E – Employed – Zaposlenik/Radnik
S – Selfemployed – Preduzetnik/Samozaposlen/Zanatlija
B – Business owner – Vlasnik posla/kompanije
I – Investor – Investitor

 

Uz podelu po načinu rada, takođe je očigledna i podela na to kako ko u odnosu na taj način zarađuje. Sa leve strane ove šeme se nalaze Radnici i Preduzetnici, a sa desne strane Vlasnici kompanija i Investitori.

Zašto?

Krenimo redom.

Šta definiše Radnike?

Pa za početak imaju posao. Što znači da rade za nekog drugog, imaju nadređene, uglavnom imaju fiksno radno vreme (sad već polako legendarnih 8 sati), razmenjuju rad i znanje za novčanu nadoknadu. Kada nisu u radnom odnosu, nema novčane nadoknade – nema prihodovanja. Mislim da smo ovaj deo već malo razjasnili u prethodnoj lekciji.

Šta definiše Preduzetnike?

Za razliku od radnika, oni su vlasnici sopstvenog posla. I sasvim logično, rade za sebe, nemaju nadređenih i nemaju fiksno radno vreme. Zato imaju neke dodatne troškove koje radnici nemaju, pošto to za njih rešavaju firme u kojima rade. Verujem da će svaki preduzetnik potvrditi da njihovo radno vreme nije ispod 12 do 14 sati dnevno. Radeći za sebe i radeći toliko, realno bi trebalo da zarađuje više od radnika što uglavnom jeste slučaj. Ali gde se ponovo izjednačavaju?

Onog momenta kad Preduzetnik prestane da radi, sve prestaje. Kao i u slučaju zaposlenih, momentom prestanka rada prestaju prihodi. Ali u ovom slučaju to ima dublje posledice pošto jednom zatvorena preduzetnička radnja gubi i postojeće klijente. Pa ako se posle nekog vremena poželi vratiti u posao, bukvalno mora sve od početka.

Šta je zajedničko za ova dva načina rada?

Jednostavno, bili zaposleni ili samozaposleni, primate 100% novčane nadoknade za Vaš rad, sve dok radite. Vaša zarada je AKTIVNA, pošto RADITE ZA NOVAC.

Da vidimo malo šta kaže druga strana.

Vlasnik firme kao što mu ime kaže, ima firmu.

Ono što ga razlikuje od Preduzetnika jeste što on ima zaposlene, ali je još bitnije to što ima SISTEM. Sistem poslovanja po kom ti zaposleni rade za njega, kako bi njemu zaradili novac, odnosno stvorili profit/dobit. Naravno, biti vlasnik firme nije tako lako, a nije ni moguće bez nekog početnog ulaganja. Visina ulaganja zavisi od mnogo faktora. Uzmimo jedan kafić kao primer, saberite sami koliko košta prostor (vlasništvo ili zakup), koliko košta oprema, enterijer, razne dozvole, osnovno punjenje lokala sa pićima i bar 2 zaposlena.

Ovo je totalni minimum stavki. Pa to sve stavite na godinu dana ili dve u troškove i tek onda podvucite crtu, da li ste stigli do nule, tj. da li ćete u nekoj trećoj godini poslovanja krenuti od tačke da su sve investicije i svi troškovi izbalansirani sa dnevnim prometom i da konačno možete reći da zarađujete. Činjenica je da većina novootvorenih firmi ne dočekaju peti rođendan.

I na kraju, tu su Investitori.

Lako je definisati šta oni rade… Investiraju novac u Vlasnike firmi ili u Preduzetnike. Nemaju direktnog kontakta sa samim poslovima kojima se bave oni u koje su investirali novac. Sve što očekuju je da im se na osnovu investicije, taj novac vrati uvećan. Naravno da bi neko bio investitor, neophodno je da ima dovoljno novaca za to, a činjenica da ni 5% populacije ovog momenta nije sposobno da uđe u taj krug, govori o koliko novaca se tu radi. Ovo je definitivno jedini mehanizam u kome novac radi za novac, bez aktivnog učešća procesu rada.

Šta je zajedničko za ova dva načina rada?

Osnovna stvar je da se više ne odvaja vreme/rad za novac u odnosu 1:1, odnosno ljudi u ovim kategorijama za razliku od onih iz prethodne dve NE ZAVISE od toga da li su taj dan došli na posao ili ne. Njihove firme sa radnicima odnosno investicije rade za njih. Njihova zarada je PASIVNA, pošto oni lično NE RADE ZA NOVAC.

Ili da još malo pojednostavim/uporedim: Zaposleni i samozaposleni dobijaju 100% prihoda od svog rada, Vlasnici firmi i investitori dobijaju po 1% od 100 zaposlenih.

Sad kad je, nadam se, malo jasnije kako se kreće odnos vremena i novca kroz posao, još samo par rečenica ZAŠTO je to tako.

Radnici su upravo to što jesu jer traže sigurnost (ili bar privid sigurnosti kroz obećanje redovnih prihoda), naravno kroz neku dobru platu i dobre beneficije.

Preduzetnici ipak vole više kontrole nad svojim životom, veoma su samopouzdani i može im se pripisati stav: “Ako želiš da nešto bude urađeno kako treba, uradi to sam.” Glavni moto bi bio nezavisnost.

Vlasnici firmi/kompanija/sistema su zainteresovani za stvaranje bogatstva. Njihovi ciljevi su veliki i svesni su da ih ne mogu sami postići. Zato su stalno u potrazi za najboljim ljudima iz oblasti kojom se bave kako bi ih uključili u svoj tim. I kako bi time podigli nivo poslovanja na još viši nivo, a samim tim i povećali dobit.

Investitori uglavnom dolaze iz redova vlasnika firmi. Oni koji su uspeli stvoriti bogatstvo, sad žele da stignu do nivoa potpune finansijske slobode, jer ne zaboravite i vlasnici firmi moraju nešto da rade. Ulaskom u krug investitora, njih od tog  momenta samo zanima kolika je dobit na finansijsku investiciju koju prave u datom momentu.

 

Nadam se da Vam je sad jasnije što se neke stvari dešavaju na određeni način a i zašto je tako. Promene kvadranta su moguće i prirodne. Stvar je samo u svesti tj. jasnog sagledavanja toga gde smo danas i da li smo zadovoljni tim mestom ili imamo želje za nečim drugim. Ovde je kratko prikazano koja su to “mesta” na koja možemo stići.

 

Sledeća tema uskoro… a do tada može Šer, Tvit ili Gugl plusić… a može i komentar 🙂

Hvala Vam na pažnji.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.