Квадрант протока новца

Квадрант протока новца - Роберт Кјосаки

Квадрант протока новца – Роберт Кјосаки

ћирилица | latinica

Хајде да још мало појаснимо неке ствари везане за посао и зараду.

Човек са слике се зове Роберт Кијосаки и ово што је нацртано/написано поред њега на слици је нешто што га је можда највише учинило познатим. Наравно не без разлога, јер је успео у овако једноставном приказу да објасни јако пуно тога што се тиче протока новца, рада и зарађивања.
Ако сте се икада питали, зашто неке ствари у послу функционишу баш тако, сад ћу Вам то приближити кроз објашњење које је понудио Роберт.

Да кренемо од значења ових слова.
E – Employed – Запосленик/Радник
S – Selfemployed – Предузетник/Самозапослен/Занатлија
B – Business owner – Власник посла/компаније
I – Investor – Инвеститор

 

Уз поделу по начину рада, такође је очигледна и подела на то како ко у односу на тај начин зарађује. Са леве стране ове шеме се налазе Радници и Предузетници, а са десне стране Власници компанија и Инвеститори.

Зашто?

Кренимо редом.

Шта дефинише Раднике?

Па за почетак имају посао. Што значи да раде за неког другог, имају надређене, углавном имају фиксно радно време (сад већ полако легендарних 8 сати), размењују рад и знање за новчану надокнаду. Када нису у радном односу, нема новчане надокнаде – нема приходовања. Мислим да смо овај део већ мало разјаснили у претходној лекцији.

Шта дефинише Предузетнике?

За разлику од радника, они су власници сопственог посла. И сасвим логично, раде за себе, немају надређених и немају фиксно радно време. Зато имају неке додатне трошкове које радници немају, пошто то за њих решавају фирме у којима раде. Верујем да ће сваки предузетник потврдити да њихово радно време није испод 12 до 14 сати дневно. Радећи за себе и радећи толико, реално би требало да зарађује више од радника што углавном јесте случај. Али где се поново изједначавају?

Оног момента кад Предузетник престане да ради, све престаје. Као и у случају запослених, моментом престанка рада престају приходи. Aли у овом случају то има дубље последице пошто једном затворена предузетничка радња губи и постојеће клијенте. Па ако се после неког времена пожели вратити у посао, буквално мора све од почетка.

Шта је заједничко за ова два начина рада?

Једноставно, били запослени или самозапослени, примате 100% новчане надокнаде за Ваш рад, све док радите. Ваша зарада је АКТИВНА, пошто РАДИТЕ ЗА НОВАЦ.

Да видимо мало шта каже друга страна.

Власник фирме као што му име каже, има фирму.

Оно што га разликује од Предузетника јесте што он има запослене, али је још битније то што има СИСТЕМ. Систем пословања по ком ти запослени раде за њега, како би њему зарадили новац, односно створили профит/добит. Наравно, бити власник фирме није тако лако, а није ни могуће без неког почетног улагања. Висина улагања зависи од много фактора. Узмимо један кафић као пример, саберите сами колико кошта простор (власништво или закуп), колико кошта опрема, ентеријер, разне дозволе, основно пуњење локала са пићима и бар 2 запослена.

Ово је тотални минимум ставки. Па то све ставите на годину дана или две у трошкове и тек онда подвуците црту, да ли сте стигли до нуле, тј. да ли ћете у некој трећој години пословања кренути од тачке да су све инвестиције и сви трошкови избалансирани са дневним прометом и да коначно можете рећи да зарађујете. Чињеница је да већина новоотворених фирми не дочекају пети рођендан.

И на крају, ту су Инвеститори.

Лако је дефинисати шта они раде… Инвестирају новац у Власнике фирми или у Предузетнике. Немају директног контакта са самим пословима којима се баве они у које су инвестирали новац. Све што очекују је да им се на основу инвестиције, тај новац врати увећан. Наравно да би неко био инвеститор, неопходно је да има довољно новаца за то, а чињеница да ни 5% популације овог момента није способно да уђе у тај круг, говори о колико новаца се ту ради. Ово је дефинитивно једини механизам у коме новац ради за новац, без активног учешћа процесу рада.

Шта је заједничко за ова два начина рада?

Основна ствар је да се више не одваја време/рад за новац у односу 1:1, односно људи у овим категоријама за разлику од оних из претходне две НЕ ЗАВИСЕ од тога да ли су тај дан дошли на посао или не. Њихове фирме са радницима односно инвестиције раде за њих. Њихова зарада је ПАСИВНА, пошто они лично НЕ РАДЕ ЗА НОВАЦ.

Или да још мало поједноставим/упоредим: Запослени и самозапослени добијају 100% прихода од свог рада, Власници фирми и инвеститори добијају по 1% од 100 запослених.

Сад кад је, надам се, мало јасније како се креће однос времена и новца кроз посао, још само пар реченица ЗАШТО је то тако.

Радници су управо то што јесу јер траже сигурност (или бар привид сигурности кроз обећање редовних прихода), наравно кроз неку добру плату и добре бенефиције.

Предузетници ипак воле више контроле над својим животом, веома су самопоуздани и може им се приписати став: “Ако желиш да нешто буде урађено како треба, уради то сам.” Главни мото би био независност.

Власници фирми/компанија/система су заинтересовани за стварање богатства. Њихови циљеви су велики и свесни су да их не могу сами постићи. Зато су стално у потрази за најбољим људима из области којом се баве како би их укључили у свој тим. И како би тиме подигли ниво пословања на још виши ниво, а самим тим и повећали добит.

Инвеститори углавном долазе из редова власника фирми. Они који су успели створити богатство, сад желе да стигну до нивоа потпуне финансијске слободе, јер не заборавите и власници фирми морају нешто да раде. Уласком у круг инвеститора, њих од тог  момента само занима колика је добит на финансијску инвестицију коју праве у датом моменту.

 

Надам се да Вам је сад јасније што се неке ствари дешавају на одређени начин а и зашто је тако. Промене квадранта су могуће и природне. Ствар је само у свести тј. јасног сагледавања тога где смо данас и да ли смо задовољни тим местом или имамо жеље за нечим другим. Овде је кратко приказано која су то “места” на која можемо стићи.

 

Следећа тема ускоро… а до тада може Шер, Твит или Гугл плусић… а може и коментар 🙂

Хвала Вам на пажњи.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.