Zašto i kako se pravi poslovna Fejsbuk stranica?

Poslovna Fejsbuk stranica

Poslovna Fejsbuk stranica

ćirilica | latinica

Želite da se razlikujete od većine onih koji pokušavaju da svoj proizvod/uslugu/ponudu “prodaju” putem Fejsbuka? Onda budite profesionalac. Izdvojte se iz gomile tako što ćete Vašu ponudu predstaviti na pravi način.

A najbolji način je da to uradite putem pravilno postavljene i popunjene POSLOVNE Fejsbuk stranice.

Za razliku od ličnog profila, koji sam obradio u prethodnom članku, ovu stranicu maksimalno podredite Vašem poslu, robi ili uslugama.

Ovo je pravo mesto za predstavljanje svega onoga što želite/imate da ponudite. Ovde će doći ljudi koje zanima to čime se bavite. Ovde će potražiti informacije o POSLU.

Pa hajde onda da to i napravimo.

 

 

Pre nego što krenemo dalje, pravila koja važe za lični Fejsbuk profil važe i ovde. Čak još rigoroznije. Posebno mislim na profilnu sliku i na pozadinsku sliku. Kako se svi članci baziraju na mrežnom marketingu, tako ću i ovaj deo podrediti stilu uređenja stranice za tu namenu.

Profilna slika bi bilo idealno da je urađena u poslovnom stilu, znači da ste obučeni u neku poslovnu kombinaciju, lice ili bista u krupnom planu, poželjno na nekoj svetloj pozadini.

Pozadinska slika može biti samo logo kompanije koju predstavljate ili neka slika sa sloganom kompanije.

Ime stranice je najbolje da bude Vaše ime, naravno BEZ varijante POSLOVNI ili dodatka -IMEKOMPANIJE.

 

Ovde ću napraviti mali prekid.

 

Razmislite o sledećem. Kompanija koju zastupate sigurno ima svoje zvanične kanale promocije. I svoju Fejsbuk stranicu i internet stranicu i instagram i …. I imaju osoblje koje se aktivno time bavi. Mislite li da im je potrebna dodatna reklama na ovaj način? Sa Vaše strane?
Mnogo je bolje da ovom stranom PROMOVIŠETE SEBE, kao stručnjaka iz oblasti kojom se ta kompanija bavi. Recimo ako su dodaci ishrani, koncipirajte stranicu kao STRUČNJAK iz oblasti zdrave ishrane, dijetetike, nutricionizma….  Predstavite SEBE kao nekog ko može da pomogne pri olakšavanju ili rešenju problema nastalih nepravilnom ishranom.

Kroz sadržaj/objave NENAMETLJIVO ponudite rešenja koja su u programu kompanije koju zastupate. O ovome više u narednom članku.

Da se vratimo na temu.

 

Krenimo od prvog koraka, a to je kreiranje same stranice. To radite tako što kliknete na strelicu nadole koja je skroz sa desne strane u vrhu strane Vašeg ličnog Fejsbuk profila i odaberete opciju “Napravite stranicu”.

Napravi stranicu

Napravi stranicu

A za tip stranice odaberite ili “Kompanija, organizacija ili ustanova” ili “Izvođač, grupa ili javna ličnost”. I jedna i druga opcija su jednako dobre, a za potrebe Vaše promocije su odlične, pošto su ponuđene opcije taman tome i prilagođene.

Odaberi tip

Odaberi tip

Pošto želimo da promovišemo zdravu ishranu, odabraćemo opciju “Zdravlje, lepota”.

Izaberi kategoriju

Izaberi kategoriju

Nećete kao ja zaboraviti uneti Vaše Ime i Prezime u polje ime stranice…

Popuni osnovne podatke

Popuni osnovne podatke

pre nego što kliknete na dugme “Započnite”.

Započnite

Započnite

Sad se pokreće “čarobnjak” koji Vas vodi kroz osnovne parametre Vaše poslovne stranice. Popunite svako polje. Kratak opis stranice do 140 karaktera, naravno dajte Vaše ime adresi stranice, a i link do Vaše internet stranice (ako je imate).

 

O stranici

O stranici

Pošto nastavljate da predstavljate SEBE, naravno da savet sa poslovnom profilnom slikom ostaje, pa je u sledećemo koraku ubacite sa Vašeg računara.

Profilna slika stranice

Profilna slika stranice

Zatim sledi dodavanje Vaše poslovne Fejsbuk stranice među omiljene u Vašem ličnom profilu, kako bi joj lakše i brže pristupali.

Dodaj u omiljene

Dodaj u omiljene

I na kraju možete već u startu definisati ciljanu publiku za Vaš sadržaj.

Definiši publiku

Definiši publiku

Kada ste ovo uradili i kliknuli na dugme “Sačuvaj” dolazite na Vašu poslovnu Fejsbuk stranicu.
Poslovna Fejsbuk stranica

Poslovna Fejsbuk stranica

Vrlo je dobro da osim slike za pozadinu, odmah popunite i sekciju “Informacije”, da bi Vas Vaši čitaoci što bolje upoznali.

Informacije

Informacije

A kad i to završite, ako nemate još uvek svoj lični blog ili internet prezentaciju, možete iskoristiti mogućnost pravljenja beleški, kao vid sadržaja Vaše poslovne stranice i na taj način praviti članke.

Napravi belešku

Napravi belešku

Kao što vidite i sami, ovo se ne razlikuje previše od obične lične profilne stranice, ALI Vam zato pruža mnoštvo mogućnosti. Možda je među njima najvažnija ona da nećete smarati Vaše sadašnje i buduće prijatelje sa sadržajima koje njih ne zanimaju. A pre ćete ih zainteresovati za svoj posao, ako kroz razgovor o poslu pomenete da ima sve što ih zanima na Vašoj POSLOVNOJ stranici na Fejsbuku.

Sledeći korak je napraviti kvalitetan sadržaj ove stranice, a to je taman naredna tema.

Ako Vam se ovaj članak svideo, ili znate nekog kome bi bilo interesantno da ga pročita, slobodno Šer, Tvit ili Gugl plus, a rado ću da pročitam i Vaš komentar.

 

Hvala 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.