Koliki je Vaš finansijski potencijal?

Plata, finansijski potencijal?

Plata, finansijski potencijal?

ćirilica | latinica

Nedavno napisani post na mojoj Fejsbuk stranici je bio inspiracija za ovaj članak. Prosto me je kratki format poruka na Fejsbuku primorao da napišem malo opširniji tekst na ovu temu.

A ova tema bi trebala biti veoma bitna svakom od nas, pošto postavlja neke stvari u perspektivu.

Zaista, kada ste se zadnji put i da li ste se uopšte ikada zapitali:

Koliki je Vaš finansijski potencijal??

 

 

 

Kako da ustanovite ovu vrednost?

 

Krajnje je jednostavno. Uzmete iznos koliko je sad Vaša mesečna plata, pomnožite sa 12, pa pomnožite sa 40 i dobijete neki broj.

Taj broj predstavlja trenutnu ukupnu maksimalnu vrednost Vašeg rada i otprilike definiše šta sve u toku svog radnog veka možete stvoriti.

Da bi bilo jasnije, uzećemo jedan lep, okrugao primer.

 

Recimo da je trenutno Vaša plata 500€.

 

To je na godišnjem nivou 6000€.

Trenutni radni vek za muškarce je 40 godina, pa je onda ukupni trenutni finansijski potencijal, jednog ovako pristojno zarađujućeg muškarca 240.000€. Penziju ne računam 🙂

Mislim da ćemo se svi složiti da je ovih 500€ trenutno sasvim pristojna plata u zemlji Srbiji. Ali evo u računici iznad… može da se vidi koliko to u stvari na razmeri jednog životnog radnog veka realno vredi.

 

I šta da Vam recimo danas neko da svih ovih 240.000€?

 

Šta bi ste sa njima postigli? Dokle bi ste “stigli” da živite?

Da li bi ste rešili stambeno pitanje?

Da li bi ste sebi obezbedili 8 automobila? (po jedan na svakih 5 godina… sigurno nećete voziti isti auto 40 godina 🙂 )

Da li bi ste bar jednom obnovili nameštaj i opremu stambenog prostora?

Koliko dece bi ste odškolovali? Bar do fakulteta?

Koliko i kakvih letovanja / zimovanja bi sebi mogli da priuštite?

 

I koliko bi Vam ostalo, tj. da li bi sve to uspeli a da pri tom uredno i u potpunosti održavate sve one redovne, svakodnevne troškove života? Da plaćate sve mesečne račune? Da kupujete hranu, higjenske proizvode, razne hemijske proizvode za održavanje životnog prostora, odeću, obuću, gorivo,…. Prosto da živite normalno svaki dan?

 

Da li Vam se i dalje ovih 500€ mesečno čini kao dobra plata?

 

OK, savršeno je jasno da baš i nije…. a kad bi bila 1000€ ? Na stranu da li realno većina od nas uopšte može da aplicira za radno mesto koje je ovoliko plaćeno….

Verovali ili ne… ništa se posebno ne bi promenulo u prethodnoj računici. Čak i 1000€ mesečno, na jedan ceo radni vek, ne daje ni 500.000€ već 480.000€

Za CEO RADNI VEK!

 

Jedan prosečan stan, na pristojnoj lokaciji nije manje od 50.000 – 60.000 € ako se plaća u gotovini. Ukoliko je na kredit, ukupan iznos koji ćete vratiti banci je minimum duplo, znači 100.000 do 120.000€ .

Kompletna oprema ovakvog stana je recimo teoretskih 5.000€. Svi znamo da je mnogo više. U 40 godina bar 3 puta morate obnoviti sve u stanu. Ode još 15.000€ .

Kola. Prosečan auto srednje klase je trenutno oko 12.000€ . Ako bi ga menjali na svakih 5 godina, kao što je to uobičajeno u nekom normalnom svetu, to je 8*12.000€ ili 96.000€ . I to opet za gotovinu. Kredit ili lizing… ovu cifru kao i za stambeni prostor, bar udvostručuju. Ali hajde… neka bude samo 50% kamate… To je opet 144.000€

Treba li da idem dalje?

“Besplatno” školovanje? A od jaslica, vrtića… pa do bar završene srednje škole… mislim da ne postoji niko ko ovaj iznos može da izračuna.

Letovanja? Zimovanja? Produženi vikend(i)?

 

Koliko Vam još fali?

 

Da li je možda vreme da potražimo neku alternativu?

 

Stavite svoje trenutno stanje na papir i razmislite o tome. VAŠ ŽIVOT je u pitanju. Ništa više.

 

Ukoliko smatrate da je ovaj članak zanimljiv, slobodno ga podelite,tvitnite, guglplusirajte  ili ostavite komentar ispod.

 

Hvala Vam 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.