Шта је то мрежни маркетинг?

mrežni marketing

mrežni marketing

ћирилица | latinica

Пре него што уопште почнемо са даљим упознавањем, хајде да на почетку разјаснимо шта је у ствари мрежни маркетинг.

Сигурно сте пуно пута до сада чули изразе попут МЛМ, мрежна продаја, продаја путем препоруке, дистрибуција кроз мрежу… и вероватно још по неки, али ни један од њих није баш прецизан у опису самог посла, саме суштине.

А нећете веровати колико је суштина једноставна. А то је да радећи оно што већ радите, остварујете додатне приходе. Само што то до сад још нисте искористили.

Да Вам то представим једним простим примером.

Замислите да сте отишли у биоскоп. Пошто сте свакако бирали објекат и филм који ћете гледати, ту није могло бити неких посебних изненађења. И тако… одете на пројекцију и све Вам буде супер. Добијете добра места, не буде велика гужва, удобно се сместите, филм буде добар.. ма све буде онако баш како би пожелели за један овакав излазак. Буде Вам баш лепо.
И ви наредних дана, тај Ваш добар осећај, то пријатно искуство поделите са Вашим пријатељима, познаницима… То је просто природно, да желимо да поделимо нешто добро са нама драгим људима. Као последица тога, вероватно ће неки од Ваших пријатеља у наредном периоду отићи у тај исти биоскоп и погледати филм. Пошто је сигурно љубитељ истог жанра филмова, биће једнако одушевљен целим угођајем. Позваће Вас да уз кафицу додатно прокоментаришете филм.. мало ћете се дружити и квалитетно провести време.

И то је то.

Ту се прича у нашем свакодневном животу завршава.

Додуше остаје чињеница, да сваки дан, можда чак више пута дневно другим људима, познатим и непознатим препоручујемо нешто. Најчешће су то неке лепе ствари, лепа места, нешто или негде где нам је добар угођај… или квалитетна услуга… добра роба…
Но, такође рекламирамо и супротно од тога. Па има ли неког да своје незадовољство услугом, робом, квалитетом, ма чиме год, није пренео свима које види?
И једно и друго је реклама.
Једина разлика између овог описаног у досадашњем тексту и мрежног маркетинга је та да кроз мрежни маркетинг, ту исту ствар, ту исту рекламу, можете додатно наплатити.

Јер шта је у суштини срж, идеја маркетинга односно мрежног маркетинга?

Једноставно је. Компаније које су одлучиле да делом или у потпуности своју робу или услуге пласирају на овај начин су одавно схватиле колика је моћ личне препоруке. Да је задовољан корисник роба или услуга, најбоља реклама на свету.
Класични маркетинг, каквог га познајемо, је озбиљно почео да се развија почетком прошлог века. Прво наравно кроз штампане медије, па полако преко радија… до данашњих искакања реклама са свих страна. Ако гледате нешто на јутјубу… шансе су велике да ће Вам на пола тога што гледате искочити нека реклама. Па још прилагођена говорном подручју… па ако сте чест корисник… чак прилагођена Вама…
А Ви? Ви сте само хтели погледати неки видео. И сад, иако овај класични приступ рекламирању не даје претеране резултате, сви просто морају да се рекламирају. И свако према својим могућностима одваја у фонд/буџет за маркетинг.
Шта мислите колики је буџет Кокаколе за рекламирање?

Да се вратимо на тему.

Многе компаније су одлучиле да део или чак цео буџет за маркетинг у ствари преусмере директно на оне људе који их заиста мерљиво рекламирају. Што значи да се од тих новаца дирекнто награђују људи/појединци који су њихов производ или услугу квалитетно препоручили и тиме довели до новог промета. Прескачу класичну рекламу и све што имају су ставили у то да ће квалитет њихове робе или услуга бити довољан да потакне неке од корисника да их активно и квалитетно препоручују у свом окружењу.

Како се сад ово рефлектује на уводни пример са биоскопом?

Једноставно. Да је рецимо баш тај биоскоп у некој мрежној варијанти продаје улазница, они би сигурно имали систем праћења посете и посетиоца. И кроз тај систем би сазнали да сте баш Ви квалитетно изрекламирали њихов објекат и филм који се приказивао, пошто су Ваши пријатељи такође дошли код њих. Позвали би Вас, захвалили на Вашој препоруци и рецимо поклонили бесплатне улазнице за неку од наредних пројекција, или за филм по Вашем избору или бар неки велики попуст… нешто.. било шта… али би ВИ били НАГРАЂЕНИ.

Ето то је суштина мрежног маркетинга.

Да поновим још једном, ово је само један од начина, да (бесплатно) радећи оно што већ свакако  радите, уновчите.

Е сад, да би остали у кругу онога што већ радите, у Вама блиским оквирима кретања, рада, комуникације, забаве… потребно је само да одаберете праву компанију која се бави мрежним маркетингом. Праву за Вас.

А то је једна од наредних тема.

 

Ако Вам се свиђа ова лекција, може Шер, Твит или Гугл плусић, а може и коментар 🙂

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.