Šta je to mrežni marketing?

mrežni marketing

mrežni marketing

ćirilica | latinica

Pre nego što uopšte počnemo sa daljim upoznavanjem, hajde da na početku razjasnimo šta je u stvari mrežni marketing.

Sigurno ste puno puta do sada čuli izraze poput MLM, mrežna prodaja, prodaja putem preporuke, distribucija kroz mrežu… i verovatno još po neki, ali ni jedan od njih nije baš precizan u opisu samog posla, same suštine.

A nećete verovati koliko je suština jednostavna. A to je da radeći ono što već radite, ostvarujete dodatne prihode. Samo što to do sad još niste iskoristili.

Da Vam to predstavim jednim prostim primerom.

Zamislite da ste otišli u bioskop. Pošto ste svakako birali objekat i film koji ćete gledati, tu nije moglo biti nekih posebnih iznenađenja. I tako… odete na projekciju i sve Vam bude super. Dobijete dobra mesta, ne bude velika gužva, udobno se smestite, film bude dobar.. ma sve bude onako baš kako bi poželeli za jedan ovakav izlazak. Bude Vam baš lepo.
I vi narednih dana, taj Vaš dobar osećaj, to prijatno iskustvo podelite sa Vašim prijateljima, poznanicima… To je prosto prirodno, da želimo da podelimo nešto dobro sa nama dragim ljudima. Kao posledica toga, verovatno će neki od Vaših prijatelja u narednom periodu otići u taj isti bioskop i pogledati film. Pošto je sigurno ljubitelj istog žanra filmova, biće jednako oduševljen celim ugođajem. Pozvaće Vas da uz kaficu dodatno prokomentarišete film.. malo ćete se družiti i kvalitetno provesti vreme.

I to je to.

Tu se priča u našem svakodnevnom životu završava.

Doduše ostaje činjenica, da svaki dan, možda čak više puta dnevno drugim ljudima, poznatim i nepoznatim preporučujemo nešto. Najčešće su to neke lepe stvari, lepa mesta, nešto ili negde gde nam je dobar ugođaj… ili kvalitetna usluga… dobra roba…
No, takođe reklamiramo i suprotno od toga. Pa ima li nekog da svoje nezadovoljstvo uslugom, robom, kvalitetom, ma čime god, nije preneo svima koje vidi?
I jedno i drugo je reklama.
Jedina razlika između ovog opisanog u dosadašnjem tekstu i mrežnog marketinga je ta da kroz mrežni marketing, tu istu stvar, tu istu reklamu, možete dodatno naplatiti.

Jer šta je u suštini srž, ideja marketinga odnosno mrežnog marketinga?

Jednostavno je. Kompanije koje su odlučile da delom ili u potpunosti svoju robu ili usluge plasiraju na ovaj način su odavno shvatile kolika je moć lične preporuke. Da je zadovoljan korisnik roba ili usluga, najbolja reklama na svetu.
Klasični marketing, kakvog ga poznajemo, je ozbiljno počeo da se razvija početkom prošlog veka. Prvo naravno kroz štampane medije, pa polako preko radija… do današnjih iskakanja reklama sa svih strana. Ako gledate nešto na jutjubu… šanse su velike da će Vam na pola toga što gledate iskočiti neka reklama. Pa još prilagođena govornom području… pa ako ste čest korisnik… čak prilagođena Vama…
A Vi? Vi ste samo hteli pogledati neki video. I sad, iako ovaj klasični pristup reklamiranju ne daje preterane rezultate, svi prosto moraju da se reklamiraju. I svako prema svojim mogućnostima odvaja u fond/budžet za marketing.
Šta mislite koliki je budžet Kokakole za reklamiranje?

Da se vratimo na temu.

Mnoge kompanije su odlučile da deo ili čak ceo budžet za marketing u stvari preusmere direktno na one ljude koji ih zaista merljivo reklamiraju. Što znači da se od tih novaca direknto nagrađuju ljudi/pojedinci koji su njihov proizvod ili uslugu kvalitetno preporučili i time doveli do novog prometa. Preskaču klasičnu reklamu i sve što imaju su stavili u to da će kvalitet njihove robe ili usluga biti dovoljan da potakne neke od korisnika da ih aktivno i kvalitetno preporučuju u svom okruženju.

Kako se sad ovo reflektuje na uvodni primer sa bioskopom?

Jednostavno. Da je recimo baš taj bioskop u nekoj mrežnoj varijanti prodaje ulaznica, oni bi sigurno imali sistem praćenja posete i posetioca. I kroz taj sistem bi saznali da ste baš Vi kvalitetno izreklamirali njihov objekat i film koji se prikazivao, pošto su Vaši prijatelji takođe došli kod njih. Pozvali bi Vas, zahvalili na Vašoj preporuci i recimo poklonili besplatne ulaznice za neku od narednih projekcija, ili za film po Vašem izboru ili bar neki veliki popust… nešto.. bilo šta… ali bi VI bili NAGRAĐENI.

Eto to je suština mrežnog marketinga.

Da ponovim još jednom, ovo je samo jedan od načina, da (besplatno) radeći ono što već svakako  radite, unovčite.

E sad, da bi ostali u krugu onoga što već radite, u Vama bliskim okvirima kretanja, rada, komunikacije, zabave… potrebno je samo da odaberete pravu kompaniju koja se bavi mrežnim marketingom. Pravu za Vas.

A to je jedna od narednih tema.

 

Ako Vam se sviđa ova lekcija, može Šer, Tvit ili Gugl plusić, a može i komentar 🙂

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.