Kripto valute, čemu služe i kako funkcionišu.

Kripto valute

Kripto valute

ćirilica | latinica

 

U poslednje vreme se puno priča o kripto valutama, ali realno malo ko zaista zna o čemu se u stvari radi. Svi znaju da je tu neki digitalni novac.. nešto preko interneta, a pominje se tu i neko rudarenje…. ali ako Vas neko pita za neku dalju informaciju, uglavnom ista ili izostane ili krene naučno objašnjavanje…

 

Hajde da jednom jednostavno i plastično raščistimo sa ovim

pojmom.

 

 

 

Kripto valute, odnosno digitalni novac imaju nekoliko zajedničkih karakteristika.

 

-1. Iza njih ne stoji ni jedna banka

-2. Iza njih ne stoji ni jedna država

3. Nemaju fizički oblik (kovanica/papir)

-4. Omogućavaju mnogo brži transfer sredstava između pojedinaca

-5. Omogućavaju anonimnost razmene sredstava

 

Pa da krenemo od početka.

Iza kripto valuta ne stoji ni jedna banka, odnosno institucija koja ima zakonsko pravo štampanja novca.

Svi znamo (bar u načelu) kako ovo funkcioniše. U našem slučaju to je Narodna banka Srbije koja je nadležna za štampanje i kontrolu ukupne novčane mase u našoj državi. Takođe, verujem da većina Vas koji čitate znate kako je to izgledalo pre desetak i više godina, kada je inflacija merena svakih sat vremena, a ne na godišnjem nivou.

Imajući ovo u vidu, lično mi je drago što je slučaj sa kripto valutom sasvim drugačiji.

Ako smatrate da je to razlog za brigu, neka Vam dodatni faktor poverenja bude dostupnost valute na berzi.

Možda niste znali, ali u ovom momentu postoji preko 1300 aktivnih digitalnih moneta. Pri tome mislim samo na one koje su dostupne/vidljive na svetskim berzama kapitala. Što znači jednu jednostavnu stvar, za njima postoji ogromna potražnja. a isto tako postoji i velika ponuda. Prometi koji se ostvaruju kupovinom i prodajom ovog digitalnog novca su već danas veoma značajni.

Ali da idemo dalje. Osim što iza njih ne stoje države, banke i/ili državne institucije, ove valute imaju dodatnu prednost. Imaju poznatu krajnju količinu. Zna se tačno koliko će od koje valute ikada biti dostupno. Ukratko, nema inflacije, a kao i sa svakom robom ograničene količine, njena vrednost može samo da raste.

Kovanice ili?

Iako je nematerijalna – nema svoj fizički oblik poput kovanice odnosno papirnate novčanice, digitalna valuta se sasvim regularno može razmenuti za bilo koju važeću valutu. A dobar deo njih se već sada u potpunosti prihvata kao sredstvo plaćanja raznih proizvoda i usluga širom sveta, pa čak i kod nas.

Brzina…

Zašto je transfer novca pomoću kripto valuta brži od bilo kod trenutno dostupnog? Jednostavno, zato što je u pitanju direktna transakcija. Bilo da je u pitanju razmena između fizičkih lica ili fizičkih i pravnih lica.

Nema posrednika. Kao kad bi nekom dali direktno gotovinu na ruke.

Pošto za razliku od klasičnih valuta, digitalni novac nije centralno upravljan, već konstantno distribuiran u okviru sopstvene mreže, on je u svakom momentu dostupan.

Privatnost

Ova forma organizacije (decentralizovana distribucija) takođe omogućava anonimnost korisnika. Svako od nas može da ima jedan ili više digitalnih novčanika uz pomoć kojih kontrolišemo sopstvena digitalna sredstva, a za posedovanje ovakvih novčanika nisu neophodni dokumenti kao u slučaju računa u banci.

Takođe, svaka transakcija je dodatno osigurana visokim nivoom digitalne enkripcije (šifrovanja sadržaja finansijske transakcije između učesnika), pa u stvari odatle i ime kripto valuta.

Tehnologija

Da bi ovo sve bilo moguće, potrebni su ogromni računarski resursi, koje na jednom fizičkom mestu malo ko može da organizuje. Takođe bi u tom slučaju centralne lokacije tih računara lako došli do kontrole kretanja valute.

Način funkcionisanja digitalnih novaca je takođe uzeo nove tehnologije u obzir i uz korišćenje mogućnosti ravnopravnog deljenja podataka između velikog broja korisnika (P2P), omogućio gore navedene funkcionalnosti: decentralizovanu distribuciju, privatnost i sigurnost.

Takođe je stvorena dodatna opcija za zaradu kroz takozvano rudarenje kripto valuta.

Šta je to u stvari?

Jednostavno, pružena je mogućnost svakom pojedincu da bude nagrađen za davanje na upotrebu sopstvenog računara u namenu obavljanja raznih matematičkih operacija koje su neophodne za održavanje nivoa zaštite i privatnosti odabrane digitalne valute.

E sad, kako je konačan broj jedinica svake valute unapred poznat, i kako ih je sve veći broj u opticaju, sve ih manje ostaje za “iskopavanje”, odnosno potreban je sve veći i veći broj matematičkih operacija za istu vrednost date valute. Slično iskopavanju zlatne rude, kad se iscrpi glavna žila, sve je teže naći ostatak iste na jednoj lokaciji. Potrebno je mnogo veće ulaganje vremena, rada i sredstava, za mnogo manji efekat.

 

Nadam se da Vam je bar donekle jasnije šta su to kripto valute, čemu služe i kako funkcionišu. Tema je svakako veoma široka i moglo bi se mnogo više napisati, ali za osnovno razumevanje je čak i ovo možda previše teksta.

 

Ako imate neka pitanja, komentar ili mislite da bi ovaj tekst mogao nekom biti od koristi, slobodno ga podelite, tvitnite ili guglplusirajte.

Naravno, u polju ispod možete ostaviti komentar ili mi postaviti pitanje.

 

Hvala Vam 🙂

 

2 Comments:

 1. Pozdrav
  Zovem se Jasmina ordic

  Pre nekolko meseci tacnije 31.05 2017god. Kupila sam 2 Bit koina po tadasnjoj ceni u vrednosti od 100eura .
  Upitanju je Satosi korporacija .
  Ne dobijam nikakve informacije sto se toga tice .
  Dali mozda imate neke informacije ? ili je taj novac propao ?
  Kako i sta moze da se preduzme povodom toga .
  Pozdrav
  Jasmina

  • Pozdrav Jasmina,

   Mislim da nešto nije u redu sa Vašom kupovinom. Na dan 31.05.2017 je jedan bitcoin vredeo 2.192,80 USD.
   Ako ste kupili 2 BTC za 100€ svaki, onda ste napravili hiper fantastičnu stvar i ja Vam na tome čestitam.

   Ali, sa druge strane, ako nemate sopstveni digitalni novčanik (bitcoin wallet) i u njemu stanje nije 2.0 BTC,
   onda se bojim da u pitanju nisu baš sasvim čista posla.

   Po tadašnjoj vrednosti bitkoina, za 200€ ste mogli kupiti samo 0,1 BTC i ako je tako, onda je sve u redu.
   Gledano na današnji dan, tih 0,1 BTC imaju vrednost od 1.229,505€

   Šta da učinite sa tim?

   Jednostavno možete da ga prodate ili da ga zadržite kao vid pasivne štednje.

   Možete i da ga investirate.

   Sve zavisi od toga šta Vam ovog momenta odgovara.

   Ukoliko Vas zanima još detalja, ostavite mi novi komentar i ja ću Vam se javiti.

   Pozdrav,

   Dragan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.