Најчешће предрасуде

predrasudeОво ми је једна од омиљених тема. Толико тога сам се наслушао током година да ме данас више ништа не може изненадити поводом предрасуда које људи имају везано за мрежни маркетинг. Добрим делом је то и довело до постављања овог сајта и до садржаја које пишем.

Зашто?

Зато што су главни узроци свих предрасуда на овом свету у суштини незнање, непознавање или игнорисање и незаинтересованост. Ако се на ове особине дода страх или неколико разних страхова…. ствар постаје још тежа.

Али нећемо сад о томе, него ћемо да рашчланимо неколико главних предубеђења, односно онога са чиме Вас људи дочекају на прву лопту и пре него што почнете разговор са њима.

 

 

Број један је сигурно надалеко чувена ПИРАМИДА! На жалост не грађевина у Египту, већ структура пословања и приходовања. Овде ћу се одмах сложити са свима да то о чему се прича и на чега се алудира свакако постоји и да је баш тако.
А како је то?
“Класична” пирамида у овом смислу значи следеће: Само они на врху зарађују и само ако си међу првима у том послу имаш шансе да зарадиш. Такође за ову теорију важи и да је немогуће уздићи се до тог фамозног врха. А посебно се овај “аргумент” убацује у разговор кад се помене учлањивање других људи (Ја да ти увлачим људе у то? или знам знам…. то је она пирамида…).
Колико сте пута чули ове реченице из заграде? Колико сте пута покушали да објасните да то није тако? И узалуд…
Немојте ни покушавати. Бар не одмах истог момента… И никако то немојте радити на примеру компаније коју представљате. Оно што можете јесте да питате саговорнике да ли су запослени, где раде, на ком радном месту… Па их питате да ли имају шефа, неког надређеног. Да ли тај неко има надређеног…. и тако док не стигне те до директора или власника фирме.
Онда их питате, ко ту највише зарађује, па мало мање… па све док се лопта не врати на њих. И за крај их питате, а кад могу да очекују да својим вредним радом и залагањем на послу достигну место директора? Па није ли у ствари ово права пирамида? Баш она које се толико људи плаши кад им се помене мрежни маркетинг? Огромна већина запослених ради управо у најгорем могућем облику пирамидалног функционисања посла и то прихватају здраво за готово….. прихватају за нормално!
Након оваквог објашњења немојте настављати даљи разговор о послу, без обзира на реакцију саговорника.

Друга омиљена предрасуда је ПРЕВАРА. Обично се јави у разговору мало касније, ако се прође без примедби на конто претходно објашњене пирамиде. А јави се оног истог момента кад се помене новац.
Да ли сам у праву?
Све су Вас пажљиво слушали до оног момента кад сте поменули неку куповину, инвестицију, радни материјал,… А онда креће коментар типа “Знао/ла сам…. опет нека превара … чим се паре траже” уз најчешћи сажаљиви коментар “па где су те (опет) нахватали…”
Има ли овога? Не морате одговарати…. Знам да има 🙂
Шта на ово рећи или урадити?
За разлику од пирамиде, овде се можете упустити у кратко објашњавање поређењем фирме коју заступате са неком другом фирмом, која на класични начин дистрибуира сличну робу или услуге. Наравно дати акценат на погодности које ће Ваш саговорник имати, али не претеривати са тиме. Једна до две ствари су довољне.

Трећа је СЕКТА. И искрено не замерам људима на томе. Радећи овај посао на стари начин и сам сам се понекад знао осећати као члан секте. Добро, да не претерујем није баш било тако, али сам могао да схватим разлог ЗАШТО ме понеки људи тако доживљавају.
И то је лако објаснити. Већина ментора односно спонзора (зависно како их ко зове иако термини немају исто значење) су преносили застарело знање, а још већи проценат сарадника је то слепо слушао и пратио. То је скроз разумљиво… Желите да што пре успете у послу, а никад га нисте радили… наравно да ћете слушати оног ко Вас у том послу води.
Али када по стоти пут чујете исте реченице којима Вас уче како да нпр. неког позовете или кад саме себе чујете да изговарати те исте шаблонске реченице и фразе… Па личи мало… И Ваши саговорници то препознају.
Овде је само спас у промени приступа. Није лако, а и неке ствари се могу само на одређен начин рећи или урадити, али зато у свему осталом будите максимално креативни и своји.

И за крај сам оставио следеће: Нико ту никад није зарадио тј. нема ту пара. (Него ајде да ти и ја почнемо неки прави посао). Мени се ово исто дешавало. А ствар је једноставна, или Ваш саговорник не зна никог да је икада ишта зарадио од мрежног маркетинга или је и сам пробао (можда и више пута) али без успеха. Док је зато сигурно чуо гомилу бурних уверавања како је овај посао све оно о чему сам до сада писао.
Шта и како сад?
У суштини једноставно. Ако Ваш саговорник (и поред свега) има поверење у Вас, захвалите му на том поверењу и објасните му да ћете му Ви бити водич кроз овај посао. Да ћете га научити како се ради и ако буде радио по Вашим упутима, успех неће изостати.

Ако Вам се свидео овај чланак/лекција, може Шер, Твит или Гугл плус, а свакако ценим и Ваш коментар 🙂

Хвала Вам на пажњи 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.