Добродошли

Драган Лукић

Драган Лукић

ћирилица | latinica

Здраво, ја сам Драган Лукић из Новог Сада и бавим се мрежним маркетингом. То што радим би укратко могло да се сажме у следеће: Временом сам научио како да помогнем људима да остваре неке од својих пословних, финансијских или животних циљева, уз помоћ мрежног маркетинга.
Чинећи то, сам прошао кроз много изазова и мислим да сам направио све могуће грешке које је могуће направити.

Пошто је мрежни маркетинг рад са људима, да Вас питам… Да ли Вам се икад десило да Вам се људи не појаве на заказаном састанку? Да Вас још у телефонском разговору који претходи заказивању састанка испитују „а о чему се то ради“, па Вас већ тад унапред одбију иако им чак нисте ни рекли? Па Вас на даље позиве избегавају, неће ни на улици да Вам се јаве? Или сте успели да седнете и попричате са њима, изазвали позитивну реакцију,можда одушевљење, само да би дан или два касније све то нестало, и да би они исто почели да се не јављају или да Вам дају гомиле изговора… Колико сте пута чули: „Ја нећу да продајем, ја то не волим“ или „А немам ти ја сад пара за то“ или “Јоој… па ја ти немам времена да се тиме бавим…”?

 

Треба ли да набрајам даље? Или Вам је већ до овог момента јасно да је ово само део онога кроз чега сам и ја пролазио. А почео сам као и већина. Са пуно ентузијазма, не баш сасвим јасним програмом и жељом да на овај начин решим неке своје проблеме. Како се раније нисам бавио никаквим маркетингом, а камоли мрежним, радио сам онако како би ми говорили да се овај посао ради. Нажалост, било је као у пословици, када слепац води слепца. Они од којих сам требао добити инструкције, објашњења, упутства… нису знали много више од мене, а и то што су знали, је било застарело.

После почетног тумарања сам схватио једну битну ствар. Ако хоћу нешто да направим у програму који ме је заинтересовао, мораћу да научим неке нове ствари. Али како? Од кога? Успешни и искусни људи су рекли следеће: ако нешто у животу хоћеш да урадиш, види ко је у томе успео, па копирај њега. Ради оно што је он радио. Ради оно како је он радио. Добро звучи, али је до таквих људи мало теже доћи, чак и у оквиру компаније.

Шта преостаје?

Тражити доступне менторе, без обзира на компанију. Тражити и учити од сваког ко је вољан своје време и знање поделити или продати. (под овим подразумевам похађање разних курсева, семинара, куповину књига, аудио и видео програма и садржаја)

Након дужег тражења и испитивања разних извора, почели су да ми се „догађају“ кључни људи/ментори. Уз њихову помоћ сам успео да схватим пре свега где сам грешио, али и да научим како се исправно ради мрежни маркетинг. Како се исправно комуницира. Како се правилно креира неки садржај. Где и како се такав садржај пласира.

Текст који сада читате је управо један део тих сазнања и обуке. Страница на којој ово читате је такође један од примењених корака.

Продаја путем препоруке постоји од почетка прошлог века. Има чак и старијих примера, али су у том периоду настале прве компаније које користе овај систем продаје и дистрибуције. Већина њих и дан данас успешно послује. То што компаније успешно послују, на жалост не значи да и њихови дистрибутери/сарадници такође добро зарађују.

А шта је кључни разлог?

Начин рада, технологија рада, се није променио од тог периода! Људи и дан данас раде мрежни маркетинг по поставкама/постулатима који су настали почетком прошлог века! Па и ја сам иницијално учен да радим на тај начин. Ако сте некад радили овај посао, или се и сад бавите њиме, велика је вероватноћа да сте и сами обучавани у том маниру. А њега је прегазило време.

Прегазила га је технологија. Прегазио га је начин комуникације. Највише од свега што је постао проблем, јесте препознатљивост шаблона. Да се вратим на онај горепоменути телефонски позив… сигурно знате неколико шаблона који се користе за позивање. Е па знате шта? Знају их и ваши саговорници! И „намиришу“ за кратко време куда ће разговор да оде и шта је Ваш циљ. Бар шта они мисле да је Ваш циљ, а то је да их „увучете“ у нешто.

Звучи ли ово познато?

На срећу, за све ово постоје решења. Оног момента кад ухватите корак са временом у коме живимо, са свим оним што нам је данас на располагању и кад наравно (као и ја) савладате неопходне вештине, овај посао ће Вам бити доста лакши. Немојте мислити да је ово о чему ћу писати нешто попут чаробног штапића који ће једним потезом разрешити све Ваше изазове, али је потпуно проверен и функционалан начин да себи олакшате посао. Изискиваће од Вас пре свега учење, затим посвећеност, доста рада и тек након неког времена примене ће почети да даје резултате. Колико је то времена, заиста зависи од Вас и од неких знања која можда тренутно имате.

Да би сте успешно пословали у овом веку, просто је неопходно да користите технологију овог времена. Кад ово кажем, мислим на Интернет, мобилну телефонију, паметне уређаје, … Једноставно ако нисте вични употреби ових алата, посао ће Вам бити све тежи и тежи. Само се окрените око себе. Око нас су људи, 20+ година, који не познају живот без ових технологија. Чија је сва комуникација фокусирана на електронске уређаје и медије. Који немају времена да Вас слушају (иако доста истог проводе „блејећи“ по кафићима), али зато све што им симпатично или занимљиво „искочи“ из њихових телефона или рачунара, радо прате и коментаришу.

Ту лежи цела ризница могућности, а ја ћу се потрудити да Вам их у наредним текстовима и видео материјалу довољно јасно пренесем.

Зашто?

Зато што је моје опредељење да помогнем људима да остваре своје циљеве, а у мрежном маркетингу као алату, видим једну веома озбиљну могућност за то. Такође, желим да своје знање и искуство пренесем и да Вам кажем оно и онако како би волео да је мени неко рекао кад сам почињао да се бавим овим послом. Желим да Вам покажем пут који проверено води до успеха.

Пре него што игде кренемо, претпоставићу да сте озбиљно заинтересовани за овај посао и да већ имате неко време сваки дан испланирано за њега. Ако то није случај, ОБАВЕЗНО направите свој дневни распоред. Не вреди Вам да даље читате овај текст, ако нећете знати кад можете да урадите неопходне кораке.
Значи први задатак је прост: испланирајте своје време. Направите план за сваки дан.

Сад кад знате свој временски распоред хајде да пређемо области које ћемо радити:

шта је то мрежни маркетинг :погледај видео:
поређење редовног посла и мрежног маркетинга :погледај видео:
квадрант протока новца :погледај видео:
зашто би радили мрежни маркетинг :погледај видео:
најчешће предрасуде :погледај видео:
како одабрати праву компанију :погледај видео:
како одабрати правог ментора :погледај видео:
како се радило некад :погледај видео:
најчешће грешке :погледај видео:
увод у нови начин пословања :погледај видео:
како се правилно користи лична фејсбук страница :погледај видео:
зашто се прави професионална фејсбук страница :погледај видео:
како се прави квалитетан садржај :погледај видео:
како се фитрирају потенцијални сарадници :погледај видео:
како се прави списак за контактирање тзв. топла листа
како се ради „регрутација“ нових сарадника а да им се не представља пословна идеја
шта се ради са новим сарадником
– како се води тим
– едукација

Ово је само основа програма који ћу Вам пренети у наредном периоду. Биће ту још тема индиректно везаних за ову област, практичних савета како нешто можете да урадите, које ћу убацивати кад год се укаже моменат за такве садржаје.

Да би сте били у току са садржајима које ћу објављивати, можете забележити ову страницу или ми путем контакт форме оставити Вашу е-маил адресу уз име и презиме, како би благовремено били обавештени о новом садржају.

Хвала Вам на пажњи, читамо се ускоро 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.