Како се филтрирају потенцијални сарадници?

Изаберите сараднике

Изаберите сараднике

ћирилица | latinica

Посао мрежног маркетинга се у суштини врти око људи. Да ту су основа неки производи или услуге, али прави посао јесте рад са људима.

Сигурно сте већ до сада много пута чули идеју да у овој бранши Ви БИРАТЕ сараднике са којима желите да радите.

Такође сте вероватно чули и да о производима, услугама или пословној могућности треба да причате са свима.

Питање је само како помирити ове две претходне реченице, како и причати са свима, али и како одабрати праве потенцијалне сараднике?

 

Па хајде да ово поједноставимо.

Без обзира шта Вам ко рекао, посао мрежног маркетинга неможете радити ако немате написану листу Ваших контаката. А у овом сегменту највећи број људи греши.

Једно од основних правила јесте да на један (или више) папира напишете имена, презимена и телефонске бројеве СВИХ људи које знате. Дословце свих. Ово је у ствари само један алат који је ту да Вам створи осећај сигурности. Што је листа већа, без обзира да ли су на њој људи које виђате сваки дан, или опет људи које сте видели једном у животу, даје Вам осећај слободе, могућности избора и одлагање чувеног питања: А коме ћу сад да кажем? Уз још чувенију констатацију: Ја више немам са ким да причам.

Од ове две реченице се леди крв у жилама свим маркетарима. Зато се на почетку инсистира на што већој листи контаката.

 

Са друге стране, веома често грешимо ми сами, што са таквих спискова искључујемо људе мислећи да њих ова тема неће интересовати. Уопште није битно из ког разлога МИ имамо тај суд. Али… веома често се дешава управо супротно… да баш ти исти, који нису одмах доспели на листу, реагују веома позитивно на информацију која им се пренесе.

Исту грешку правимо и када стављамо одређене контакте на папир. Оне за које смо убеђени да су баш као створени за оно о чему би са њима да причамо. И кад се деси одбијање пословне понуде од тих људи, већина маркетара тада престане да се бави овим сјајним послом.

Како сад урадити све ово како треба и избећи ове две кључне грешке?

 

Па врло је једноставно. Ставите на папир(е) заиста све контакте за које знате име, презиме и телефон. Баш све. И онда урадите ФИЛТЕРИСАЊЕ према једноставним правилима.

Укратко, груписаћете Ваше контакте према њиховом карактеру. У три јасне категорије: Ведри, насмејани затим Неутрални и на крају Песимисти.

Да само мало појасним ову поделу… Први тип су људи у чијем окружењу други желе да буду, људи са којима се већина осећа пријатно, отворени за разговор, за разне предлоге, идеје и сл. Код друге групе све може, али и не мора да буде. Коректни, љубазни, али никад засигурно неможете рећи како ће нешто урадити и да ли ће. Док је трећа група врло једноставна, они који имају по бар два проблема за једно решење.

И у свакој од ових група, постоје 4 додатне подгрупе: Лењивци, Свезналице, Допадљивци и Победници. Мислим да је по самим именима јасно да само они из подгрупе Победници заиста треба да буду особе које Вас највише занимају и којима вреди посветити време и пажњу.

А и њих ћу кратко описати. Лењивци… раде само оно што морају, кад морају, а и тад гледају како да што мање ураде. Омиљени објекти кауч и даљински. Свезналице… након треће Ваше реченице на било коју тему одговарају са “Да да да… ма знам то… то ти је оно…” Затим Допадљивци… чији је его велик али веома осетљив, и стално траже потврду и одобравање за све што ураде. Оног момента кад то изостане… спремите се на олују.

И наравно ПОБЕДНИЦИ. Који знају шта хоће и који ће 100 пута пасти, али зато 101 пут устати да би остварили оно што су наумили.

Делује компликовано? А све ово је био само увод у следеће.

 

Саставите профил идеалног сарадника!

Сад кад знате шта у начелу можете очекивати од људи које знате и кад сте мало освестили квалитете њихових типова личности и особености, сад је време да све то примените као филтер и саставите профил идеалног сарадника. И онда кроз њега још једном прегледајте Ваш списак контаката.

Како направити овај филтер?

И то је једноставно. Ставите на папир све особине које би Ваш идеални сарадник требао да има.

Да Вам помогнем? Како сам ја то урадио?

 • Прво сам табелу поделио на мушкарце и жене, јер се неки критеријуми ипак разликују у односу на пол.
 • Онда сам дефинисао старосну групу, од колико до колико година ти људи имају.
 • Следеће је статус запослења, односно школовања.
 • Уколико су запослени, колики су им приходи?
 • Чиме се баве (којим се то послом баве за плату)?
 • Да ли су у браку?
 • Да ли и колико деце имају?
 • Колико су образовани (у класичном школском смислу)?
 • Какво им је понашање, култура опхођења?
 • Како су (од)васпитани?
 • Да ли су и колико информатички писмени (укључујући и употребу паметних телефона)?
 • Колико су отворени за усвајање нових знања?
 • Да ли се баве или су се бавили спортом?
 • И за крај, какав им је карактер – динамичан или флегматичан.

Ви слободно можете и више категорија узети у обзир, мени је оволико било довољно.

И сада долазимо до сржи овог чланка. Искористите све ове елементе и заиста будите ВИ ти који БИРАЈУ своје сараднике. Баш као на разговору за посао, само што сте овај пут ВИ ПОСЛОДАВАЦ. И имате апсолутно право да за свој посао, своју приватну фирму, БИРАТЕ САМО НАЈБОЉЕ.

 

Ако Вам се свиђа овај текст, или знате неког коме би се могао свидети, слободно Шерујте, Твитните или Гуглплусирајте 🙂 а слободно можете оставити и коментар.

 

Хвала Вам.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.